Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai EP paskelbė, kad surogatinė motinystė yra nusikaltimas?

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, neva Europos Parlamentas (EP) įstatymu uždraudė surogatinę motinystę ir paskelbė ją nusikalstama veika. Nors panašus įstatymas tikrai buvo priimtas, jis interpretuojamas neteisingai – kriminalizuojamas tik surogatinės motinystės išnaudojimas, taip siekiama užkirsti kelią prekybai žmonėmis. Neatlygintinai tą vis dar galima daryti kai kuriose Europos šalyse, kuriose priimti šį procesą reglamentuojantys vidaus įstatymai.
Surogatinė motinystė
Surogatinė motinystė / 123RF.com nuotr.

„Facebook“ tinkle platinamoje žinutėje tvirtinama, neva EP priėmė įstatymo pataisas, kriminalizuojančias surogatinę motinystę, tačiau šios dar turi įsigalioti ir tuomet ši bus viešai pripažįstama nusikalstama veika.

Tačiau įraše akivaizdžiai painiojamos sąvokos – neatlygintina surogatinė motinystė tapatinama su prekyba žmonėmis. Tai nėra tiesa.

Šių metų balandžio 19 dieną išplatintame EP pranešime, kurio nuoroda pateikiama ir „Facebook“ įraše, išties pranešama, kad europarlamentarai priėmė įstatymą, numatantį platesnę apsaugą nuo prekybos žmonėmis.

Čia pat vardijama, kokias naujoves apims naujasis įstatymas:

  • Priverstinių santuokų, neteisėto įvaikinimo ir surogatinės motinystės išnaudojimo kriminalizavimas Europos lygmeniu;

  • Išplėsta taikymo sritis, padedanti teisėsaugai išardyti nusikalstamas organizacijas;

  • Sankcijos įmonėms, pripažintoms kaltomis dėl prekybos žmonėmis.

Taigi, jau pačiame išaiškinime nurodyta, kad įsigaliojus naujam įstatymui bus kriminalizuojama ne surogatinės motinystė, tačiau šeiminių ryšių kūrimas prievarta ir panašus išnaudojimas.

Ne visur leidžiama, bet ne nusikalstama

Surogatinė motinystė iš tiesų nėra leidžiama daugelyje Europos šalių, tačiau tai priklauso nuo kiekvienos valstybės vidaus įstatymų ir apsisprendimo.

Egzistuoja dvi surogatinės motinystės kryptys – savanoriška ir atlygintina. Vienur kai kurioms moterims tai tampa net pragyvenimo šaltiniu, kitur – paprasčiausiai gera valia.

Komercinė surogatinė motinystė ES yra neteisėta, tai įtvirtinta Pagrindinių teisių chartijos 3 straipsnyje, kuriame teigiama, kad „Medicinos ir biologijos srityse ypač turi būti gerbiamas: c) draudimas naudoti žmogaus kūną ir kūno dalis kaip pasipelnymo šaltinį“.

Tačiau tam tikros šalys leidžia neatlygintiną surogatinę motinystę.

Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Portugalijoje ir keliose kitose šalyse surogatinė motinystė tam tikromis sąlygomis leidžiama.

Kai kuriose Europos valstybėse, nepriklausančiose ES, įskaitant Ukrainą, Rusiją ir Baltarusiją, atlygintina surogatinė motinystė yra teisėta.

Unsplash.com nuotr./Gimdymas
Unsplash.com nuotr./Gimdymas

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje surogatines motinas dažnai samdo europiečiai, įskaitant tos pačios lyties poras, norintys susilaukti vaikų, nors tą padaryti pavyks ne visose valstijose, tačiau pats faktas nelaikomas nusikaltimu ir neprilyginamas prekybai žmonėmis.

Žvelgiant platesniu kontekstu, visame pasaulyje situacija šiuo klausimu yra pakankamai panaši.

Kanadoje, Danijoje, Naujojoje Zelandijoje, Brazilijoje, ir Australijoje atlygintina surogatinė motinystė yra uždrausta, tačiau šiose šalyse tam tikromis sąlygomis leidžiama kūdikį išnešioti neatlygintinai.

Bulgarijoje, Vokietijoje, Italijoje, Portugalijoje, Taivane, Ispanijoje ir Prancūzijoje draudžiama visų formų surogatinė motinystė.

Ji neįteisinta ir Baltijos šalyse.

Medicinos turizmas

Iki Rusijos invazijos pradžios, Ukraina buvo tarptautinis surogatinės motinystės centras, kuriame, kai kuriais skaičiavimais, kasmet gimdavo tūkstančiai kūdikių, daugelį jų užsieniečiai išveždavo.

Sakartvelas taip pat yra populiari vaisingumo turizmo kryptis, nors komercinė surogatinė motinystė teisėtai prieinama tik heteroseksualioms poroms. Pagal šalies įstatymus, surogatinės motinos nepripažįstamos vaiko tėvais.

Rusijoje irgi leidžiama surogatinė motinystė, nors religinės grupės kritikuoja šią praktiką kaip vaikų gimimo komercializavimą.

2022 m. gruodį prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, draudžiantį užsieniečiams naudotis Rusijos surogatinių motinų paslaugomis.

Solen Feyissa / Unsplash nuotr./Po gimdymo – mama su naujagimiu
Solen Feyissa / Unsplash nuotr./Po gimdymo – mama su naujagimiu

15min verdiktas: trūksta konteksto. Surogatinė motinystė nebuvo kriminalizuota ES, naujajame įstatyme draudžiamas šeiminių ryšių kūrimas prievarta ir panašus išnaudojimas, tarp kurio ir moterų išnaudojimas surogatinei motinystei prievarta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius