Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus ledą išbandę lietuviai – apie jaudulį, namo skuodžiantį lyderį ir brangius šalmus

Lietuvos ledo ritulio rinktinė netrukus pradės 31-ąjį savo pasirodymą planetos pirmenybėse. Trečiajame pagal pajėgumą I diviziono B grupės lygmenyje besivaržysiantys mūsiškiai tikisi sulaukti garsaus sirgalių palaikymo Vilniuje ir nori sugrįžti į aukštesnę pasaulio čempionato pakopą, iš kurios iškrito pernai.

Lietuvos ledo ritulininkai dėlioja paskutinius štrichus.

Dalis jų ketvirtadienį jau išbandė Vilniaus „Twinsbet“ arenoje išlietą ledą, kai atsakinėjo į žurnalistų klausimus per oficialią spaudos konferenciją.

Bene ryškiausia komandos žvaigždė vartininkas Mantas Armalis prieš tai pasitikrino jėgas ir laikydamas spaudos atstovų smūgius į vartus.

„Jautėsi, kad po kiekvieno metimo vis geriau ir geriau, tai po kokių 100 tūkst. metimų būtų visai gerai“, – šypsodamasis kelissyk buvusių arti įvarčio, bet prieš jį nepasižymėjusių žurnalistų pajėgumą įvertino „Leksands IF“ klube Švedijoje žaidžiantis vartų sargas.

Geros nuotaikos Lietuvos rinktinėje netrūksta.

Į spaudos konferenciją, vykusią ant šviežiai išlieto ledo, Lietuvos rinktinės atstovai atvyko su pilnomis ledo ritulio aprangomis, o M.Armalis – dar ir su šalmu, kurį dėvės ir čempionato rungtynių metu.

Paklaustas, kodėl dėvi būtent mėlynos ir geltonos spalvos šalmą, ant kurio, priešingai nei ankstesniais metais, nebėra „Marvel“ komiksų detalių, vartininkas nusiėmė ekipuotės detalę ir ėmė pasakoti:

„Šalmai – brangus dalykas. Ant jo yra mano komandos logotipas ir numeris, o užnugaryje – Lietuvos vėliava ir mano sūnaus vardas. Dėl „Marvel“, kai man virš 30 metų, jau nusiraminau“, – juokėsi M.Armalis, užsiminęs ir apie šalmų kainas.

„Nupaišymas kainuoja mažiausiai 2 tūkst. eurų, pats šalmas gal dar tiek pat.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje

Tiek 31-erių M.Armalis, tiek kiti komandos nariai džiaugiasi, kad po šešerių metų vėl galės žaisti palaikomi savų sirgalių.

Pastarąjį kartą pasaulio čempionato IB grupės kovos Lietuvoje vyko 2018 metais, kai Lietuvos rinktinė dar su Dainiumi Zubrumi ir Dariumi Kasparaičiu triumfavo Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ledo ritulio rungtynių Lietuva - Estija akimirka
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ledo ritulio rungtynių Lietuva - Estija akimirka

Iškovoję bilietą į IA grupę, lietuviai joje užsibuvo penkmetį, tačiau praėjusiais metais vėl sugrįžo pakopa žemyn – į trečiąjį pagal pajėgumą lygmenį po elitinio diviziono bei IA grupės varžybų.

Dabar Vilniuje jie sieks pakartoti 2018 m. sėkmę ir vėl išsikovoti teisę kilti aukštyn.

„Komandos pasiruošimas buvo geras, sužaidėme dvejas draugiškas rungtynes, vienas laimėjome, kitas pralaimėjome. Pamatėme, ką mokame ir ko dar trūksta. Malonu atvykti į šią gražią areną, pirmą kartą pajausti ledą. Negalime sulaukti šeštadienio“, – likus dviem dienoms iki pirmųjų lietuvių rungtynių su Ispanija kalbėjo „HC Sierre“ komandai Šveicarijoje atstovaujantis Emilijus Krakauskas.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės tvarkaraštis

  • Balandžio 27 d. 16 val. prieš Ispaniją;
  • Balandžio 28 d. 16 val. prieš Estiją;
  • Balandžio 30 d. 19.30 val. prieš Nyderlandus;
  • Gegužės 1 d. 19.30 val. prieš Kiniją;
  • Gegužės 3 d. 19.30 val. prieš Ukrainą.

26-erių ledo ritulininkui, kaip ir M.Armaliui bei daugeliui kitų žaidėjų, tai nebus pirmas kartas, kai pasaulio čempionate jiems teks žaisti savų sirgalių akivaizdoje.

Šį jausmą gerai žino ir Sarpsborgo „Sparta“ klubui Norvegijoje atstovaujantis Paulius Gintautas, bet kai kuriems žaidėjams tai bus nelengvas išbandymas – žaisti juk teks stebint galbūt net pilnoms 7,5 tūkst. vietų talpinsiančioms tribūnoms.

„Svarbiausia bus susitvarkyti su jauduliu. Turėsime keletą naujų jaunesnių žaidėjų. Mes, kaip vyresni ar veteranai, turėsime juos nuteikti ir nuraminti. Kai išeini ant ledo, po pirmo prisilietimo jaudulys automatiškai dingsta, – kalbėjo 28-erių P.Gintautas, kuris pats debiutavo rinktinėje prieš dešimtmetį per taip pat jo gimtajame Vilniuje vykusį IB grupės turnyrą. – Prisimenu, kad net šiurpuliukai ėjo per kūną. Buvau jauniausias žaidėjas, drebėjau pamatęs tiek žmonių aplinkui. Buvo tokie veteranai kaip Zubrus, kurie mane nuteikė, paaiškino, jog tai – tik žaidimas.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje

„Jaudulys po kažkiek laiko virsta energija. Kiek čia telpa, 10 tūkst. žmonių? – kiek padaugino M.Armalis, neįvertindamas dėl platesnio ledo ir bortų arenoje kiek apmąžtantį kėdžių skaičių. – Visi susirenka, už mus rėkia – čia tokia didelė energija, kad negali su niekuo palyginti.“

Nuo 2012 metų, kai pasaulio čempionato I divizionas bus suskirstytas į A ir B lygmenis, lietuviai IB grupėje žais aštuntą kartą. Auksą jie iškovojo tik 2018 m., keturis kartus pasipuošė bronza (2014-2017 m.), o dukart liko penkti (2012-2013 m.).

Lietuvos rinktinės pasirodymai nuo 2012 m.
Metai Varžybų lygmuo Vieta Vieta pasaulyje
2012 IB 5 27
2013 IB 5 27
2014 IB 3 25
2015 IB 3 25
2016 IB 3 25
2017 IB 3 25
2018 IB 1 23
2019 IA 6 22
2022 IA 3 19
2023 IA 6 22
2024 IB ? ?

Šiemet mūsiškiai laikomi vienais iš pagrindinių pretendentų laimėti šį turnyrą ir iškovoti bilietą į IA grupę. Bet patys Lietuvos ledo ritulininkai pernelyg į ateitį nesižvalgo ir konkrečių tikslų sau nekelia.

„Žiūrėsime į rungtynes po rungtynių, kaupsimės tik artimiausioms. Negalvojame toli į priekį, bet norime laimėti kuo daugiau rungtynių“, – teigė P.Gintautas.

Lietuvos rinktinę jau trečiame čempionate iš eilės treniruos 2019 metais prie jos vairo stojęs kanadietis Ronas Pasco.

52-ejų iš Otavos kilęs specialistas galutinę komandos sudėtį ketina skelbti penktadienį, likus dienai iki starto turnyre, bei pamažu ruošia ekipą kovoms.

„Komanda sunkiai treniravosi 3-4 savaites. Žaidėjai skirtingu laiku užbaigė klubinius sezonus ir vos atsilaisvinę, prisijungė prie rinktinės. Rūpinomės žaidėjų forma, o dabar pamažu pereiname prie taktinės dalies. Kai kurie žaidėjai prisijungė per paskutines 10 dienų, bet pamažu žengiame į priekį ir išpildome svarbiausius dalykus. Dabar norime išspręsti kai kuriuos dalykus treniruotėje ir ruošiamės šeštadieniui“, – sakė kanadietis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje

Tiesa, jis vis dar neturi vieno aštriausių savo ginklų. 32-ejų rinktinės kapitonas Nerijus Ališauskas tik trečiadienį užbaigė savo sezoną klube, kai sužaidė paskutines rungtynes su „Spisška Nova Ves“ klubu Slovakijos čempionato finale, kurį N.Ališausko ekipa pralaimėjo.

Bet R.Pasco nuramino – komandos žvaigždė turėtų prisijungti prie rinktinės dar prieš startą su ispanais.

IIHF nuotr./Nerijus Ališauskas
IIHF nuotr./Nerijus Ališauskas

„Vakar baigėsi jo komandos sezonas. Palaikome su juo kontaktą, jis prisijungs prie komandos, manau, kad dar prieš pirmąsias rungtynes. Iš vienos pusės, jam sezonas su klubu baigėsi nuviliančiai, bet mes labai džiaugiamės, kad jį turėsime, nes jis labai svarbus ir ant ledo, ir rūbinėje. Jis – patyręs žaidėjas, žaidęs aukštame lygyje Europoje. Tai mūsų komandą stabilizuojantis žmogus, galintis jungti skirtingus žaidėjus ir būti jiems pavyzdžiu. Jis įneša ramybės į komandą ir yra mums labai svarbus“, – teigė kanadietis.

Įdomu tai, kad šiemet rinktinėje jam talkins gerai pažįstamas tautietis – Danielis Lacroix, kuris pats treniravo Lietuvos rinktinę prieš jos vairą perleisdamas R.Pasco. D.Lacroix vairavo mūsų šalies nacionalinę komandą 2019 m. čempionate, o tada jam talkino būtent R.Pasco. Dabar vyrai apsikeitė vaidmenimis, bet dėl to problemų nemato.

„Labai džiaugiuosi, kad Danas prisijungė prie komandos. Kalbėjome apie galimybę papildyti trenerių štabą, o kai paaiškėjo, kad prie jo prisijungs Danas, aš buvau sužavėtas. Jis nuostabus ledo ritulio treneris, labai protingas vyrukas ir puikus žmogus. Tai – puikus papildymas, labai sustiprinsiantis mūsų komandą“, – sakė Lietuvos rinktinės strategas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Danielis Lacroix
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Danielis Lacroix

Ruošdamasi čempionatui Lietuvos rinktinė sužaidė vos dvejas pasiruošimo rungtynes. Iš pradžių ji 3:1 įveikė Estiją, o vėliau 2:5 nusileido Ukrainai. Prieš abi šias komandas lietuviai grumsis ir Vilniuje.

Rinktinės nariai sutarė, kad mačų ruošiantis galėjo būti ir daugiau.

„Rungtynių gal poros pritrūko, nes anksčiau žaisdavome po keturias, bet taip išėjo, kad ne visi dar buvo suvažiavę, nebuvo Nerijaus Ališausko. Bet pasiruošimas buvo sklandus, daug treniravomės – atsakingai, bet su nuotaika“, – teigė P.Gintautas.

„Vartininkui reikia, kad jausmas būtų užtikrintas, dėl to reikia sužaisti kuo daugiau rungtynių. Dabar gavau tokią progą. Nebuvo tobula, bet neblogas pasiruošimas“, – pritarė M.Armalis.

„Jei paklaustumėte bet kurio trenerio, jis pasakytų, kad pasiruošimo rungtynių neužteko ir norėtų jų daugiau, – šypsojosi R.Pasco. – Bet tai turbūt nebuvo realistiška dėl daugybės priežasčių. Visos rungtynės yra naudingos ne tik tam, kad žaidėjai susižaistų, bet ir dėl naujų žaidėjų, kurie prisijungė prie komandos ir kurių mes, treneriai, nebuvome matę pastaraisiais metais.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Spaudos konferencija prieš ledo ritulio čempionatą Vilniuje

Lietuvos rinktinės nariai vieningai sutaria, kad būtent Ukraina, nugalėjusi Lietuvą pasirengime, bus pagrindinė mūsiškių varžovė kovoje dėl bilieto į IA grupę. 15min žiniomis, ukrainiečius „Twinsbet“ arenoje palaikys ir mažiausiai 100 sirgalių tribūnose, o turnyro favoritų lietuvių ir ukrainiečių tarpusavio akistata vyks paskutinę čempionato dieną – gegužės 3-iąją, penktadienį.

„Negalėčiau įvardinti jų silpnybių, nes tai labai stipri, subalansuota, patyrusi komanda šiame lygyje. Labai gerai, kad galėjome sužaisti su šia komanda, tai suteikė mums šansą pamatyti, ko mums dar trūksta ir reiktų patobulinti“, – apie ukrainiečius sakė R.Pasco.

„Ukraina yra viena iš favoričių, – pridūrė M.Armalis. – Gerai, kad gavome prieš juos sužaisti, pajausti jų lygį. Manau, kad mūsų šansai tikrai labai geri. Truputį susitvarkysime, žaisime tiksliau ir gali nutikti bet kas.“

Turnyro ir Lietuvos ledo ritulio vadovai ketvirtadienį pristatydami čempionatą teigė, kad jis gali būti tarsi žinutė ledo arenos statyti neskubančiai sostinės valdžiai, o apie augantį susidomėjimą ledo rituliu Lietuvoje ir po čempionatų mūsų šalyje kylantį ledo ritulio bumą užsiminė ir rinktinės nariai.

Mūsų šansai tikrai labai geri.

„Daugiau jaunimo pradėjo sportuot po tų turnyrų tiek Vilniuje, tiek Kaune. Labai gerai, kad daug naujų vaikų ateina ir pradeda sportuoti, tai plečia mūsų sporto šaką. Nors mums, kaip žaidėjams, nieko nesijaučia, negalėčiau pasakyti, kad kažkas mane gatvėse atpažįsta“, – kvatojo P.Gintautas.

Lietuviai pasaulio čempionato IB grupėje Vilniuje startuos šeštadienį 16 val. akistata su ispanais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius