Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Niekieno vaikai“ savanorių vadovė – apie jautriausias situacijas ligoninėje, slaugant vaikus

„Kad nė vienas vaikas ligoninėje neliktų vienišas“ – tokio tikslo jau beveik 6-erius metus siekia iniciatyva „Niekieno vaikai“. Šiandien vaikų, kurie ligoninėse sulaukė savanorių apsilankymų, skaičius perkopė jau daugiau nei 1000, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vaikas ligoninėje / Asociatyvi nuotr.
Vaikas ligoninėje / Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Toks vaikų, kurie neliko vieniši, skaičius leidžia matyti, jog iniciatyvos veikla yra labai svarbi ir reikalinga. Jei ne glaudus bendradarbiavimas su ligoninių atstovais, savanoriai, skiriantys savo šilumą, laiką, energiją vaikams, rėmėjai ir kitais būdais mus palaikantys žmonės, tikėtina, jog net 1000 vaikų ligoninėse būtų likę vieni ir nepatyrę kito žmogaus rūpesčio, dėmesio bei šilumos“, – sako iniciatyvą įgyvendinančios organizacijos „Savanoriai vaikams“ vadovė psichologė Ieva Šuipė.

Asmeninio archyvo nuotr./Psichologė Ieva Šuipė
Asmeninio archyvo nuotr./Psichologė Ieva Šuipė

Tarp vaikų, kuriais pasirūpino iniciatyvos savanoriai, yra ir vos kelių dienų naujagimiai, ir paaugliai. Kiekvieno jų istorija – vis kitokia, kaip ir ligoninėje praleistas laikas, kuris siekia nuo vos poros valandų iki net dviejų metų.

„Viena iš paskutinių jautrių istorijų – budėjimas prie neišnešioto naujagimio Viliaus (vardas pakeistas), kuris turi daug sveikatos problemų. Jis maitinamas per vamzdelį, kvėpavimą palaiko aparatai, todėl stebėti berniuką reikia nuolatos, net kai jis miega. Taip pat – nuraminti, kai jis tampa irzlus, atpažinti jo nepasitenkinimą, nes Vilius neverkia, tik leidžia keistą garsą.

Tokie budėjimai reikalauja jėgų ir nėra lengvi emociškai, todėl norisi padėkoti savanoriams už jų stiprybę ir pasiaukojimą. O skyrus savo laiką ir meilę vaikams, geriausias atlygis yra jų daromas progresas – ramesnis miegas, stiprėjimas ar veide atsirandanti šypsena“, – pasakoja I.Šuipė.

Vaikus lanko 250 savanorių

Iniciatyvos „Niekieno vaikai“ savanoriai teikia emocinę paramą vaikams, kurie ligoninėse būna be tėvų ar kitų artimųjų. Tokiose situacijose dažniausiai atsiduria vaikai iš vaikų globos institucijų ir krizinių situacijų šeimose.

Iniciatyvos savanoriai į ligonines skuba kasdien, įskaitant naktis, savaitgalius bei švenčių dienas, ir čia siekia atliepti emocinius vaikų poreikius. Savanoriai su vaikais žaidžia, juos ramina, migdo, nešioja, guodžia, išklauso, padrąsina, moko naujų įgūdžių, palydi į procedūras.

Iniciatyva „Niekieno vaikai“ šiuo metu telkia daugiau nei 250 savanorių bendruomenę ir yra vykdoma Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius