Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiltasis sezonas – lauko kavinių metas: kokius reikalavimus turi atitikti verslas

Sušilus orui aktyvią veiklą pradėjo lauko kavinės, maistas tiekiamas ir įvairiuose laikinuose statiniuose, specialiai įrengtuose mobiliuose vagonėliuose ir pan. VMVT (Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos) specialistai primena, kad nors ir ketinama maisto tiekimo veiklą vykdyti trumpam laikui, jokių išlygų nesilaikyti maisto saugos ir higienos reikalavimų nėra, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Sekmadienis Vilniaus mieste
Sekmadienis Vilniaus mieste / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Inspektoriai, kasmet tikrindami maisto tiekimo, gamybos įmones nustato, kad apie pusė fiksuojamų pažeidimų yra susiję su higienos reikalavimų nesilaikymu, beveik penktadalis verslų nesilaiko savikontrolės standartų. VMVT primena, svarbiausius reikalavimus, kuriuos turi atitikti lauko kavinės.

Vienas iš svarbiausių reikalavimų maistą ruošiančiuose statiniuose yra ne tik šalto, tačiau ir karšto geriamojo vandens tiekimas. Svarbu užtikrinti vandens tiekimo sistemos patikimumą, kad būtų garantuota, jog geriamasis vanduo tiekiamas vartotojams yra saugus ir kokybiškas.

Kiekvienoje darbo vietoje turi būti sudarytos sąlygos darbuotojams ir lankytojams pasinaudoti tualetu, nusiplauti rankas po tekančiu vandeniu su muilu, prireikus pasinaudoti rankų dezinfekcijos priemonėmis. Nusiplovus ar dezinfekavus rankas sausinti su daugkartinio naudojimo rankšluosčiais draudžiama. Prieš pradedant darbą ir vėliau periodiškai, visi darbuotojai turi tikrintis sveikatą bei turėti Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimą patvirtinančius dokumentus.

Gamybos proceso metu svarbu užtikrinti tinkamos gaminamo ar laikomo maisto temperatūros laikymąsi, šaldytuvų ir šildymo įrenginių veikimą. Kiekvienas maisto produktas turi būti paženklintas etiketėmis - klientams turi būti suteikiama teisinga ir tiksli informacija apie tiekiamus maisto produktus, įskaitant juose esančius alergenus, ingredientus. Produktai kurių tinkamumo terminai yra pasibaigę, negali būti parduodami arba naudojami maisto gamyboje.

VMVT primena, kad visi norintys užsiimti viešojo maitinimo veikla ir/ar maisto prekyba iš laikinų statinių, privalo būti registruoti Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Registracijos metu suteikiama teisė vykdyti maisto tvarkymo veiklą. Vartotojai susipažinti su viešojo maitinimo įmonių, lauko kavinių atitikties higienos reikalavimams vertinimo sistema gali čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius